- admin
- 23.04.2022
- No Comments
- Жаңалықтар
«Технологиялық пәндер» ЦӘК кафедрасының онкүндігі аясында 1219000 «Нан пісіру, макарон және кондитер өндірісі» мамандығы бойынша 2 ХП-20 тобында, 2022 ж. 15.04. «Нан-тоқаш өнімдерінің аурулары. Алдын алу шаралары» тақырыбында ашық сабақ өткізілді.
Сабақ стандартты емес форматта өтті, өйткені бір оқытушының орнына сабақты екі оқытушы өткізді – Бондарева Нина Леонидовна және химия пәнінің оқытушысы Тайкова Галина Леонидовна. Жаңа тақырыпты зерттеу үшін сабақтың келесі мақсаттары қойылды: «Нан-тоқаш өнімдерінің ақаулары мен аурулары» бөлімі бойынша кәсіби теориялық білім қалыптастыру; дұрыс сақталмаған кезде пайда болатын патогендерден туындаған нан ауруларын, нанның алдын-алу шаралары мен сақтау ережелерін зерттеу; зақымданған нанның адам ағзасына әсерін қарастыру.
Сабақ барысында дедуктивті (түсіндірме) және индуктивті (эвристикалық) оқыту әдістері қолданылды, өйткені олардың үйлесімі, білім алушыларға дайын материалды қабылдау үшін «беру» ғана емес, сонымен бірге бірқатар мәселелерді шешуге өздерін тарту, сол арқылы олардың ақыл және шығармашылық әлеуетін белсендіру.
Зерттелген материалды қайталау үшін блиц-сауалнама жүргізілді. Балалар тәжірибелік жұмыстарды орындай отырып, командаларда жұмыс істеді. Ұсынылған сынақ үлгісіне сәйкес органолептикалық әдіспен оның сапасы, ақау түрі анықталды, оны түзету жолдары ұсынылды. Галина Леонидовна сабақта жүргізілген зертханалық тәжірибелер арқылы нанның құрамында ақуыз бен крахмалдың бар екендігін дәлелдеді. Білім алушылар өз бетінше нанды сақтаудың қолайлы жағдайларын анықтап, белгілі бір қорытындылар жасап, ұсыныстар берді.
Білім алушыларға нан-тоқаш өнімдерінің үлкен ассортименті және «Нан-тоқаш өнімдерінің ақаулары мен аурулары» тақырыбы бойынша қосымша әдебиеттер көрмесі ұйымдастырылды. Сабақты бағалау үшін балаларға нан себетін толтыру керек болатын рефлексия жүргізілді. Себет әдемі пісірілген халамен толтырылды, яғни мақсат орындалды және сабақ бәріне ұнады.
Материалды дайындаған арнайы пәндер оқытушысы Бондарева Н. Л.